פייק אורז
מיליארד סינים לא טועים אז הפוסט מוקדש לגרעין המדהים הזה שמזין אותם כבר 10000 שנה. הוא קל יחסית לגידול, זול ומחזיק זמן רב ללא בישול (10 עד 30 שנה). מה שהופך אותו לאחד הגידולים הפופולאריים בעולם.
ידוע שאין עונש קשה יותר בעולם מניקוי סיר עם אורז יבש. אולי תפתעו לשמוע שגם הסינים שמעו על זה ולכן השתמשו באורז כדי להדביק את הלבנים בחומה הסינית (טרו סטורי – הייתי בהלם אז בדקתי עם בעלי) פלא שהיא מחזיקה כל כך הרבה שנים?
יאללה התחלנו – יש עשרות אלפי תתי זנים של אורז אז לא נפרט. נחלק לשלשה סוגים גנריים כדי לשמור על זה פשוט.
גרעין קצר, גרעין בינוני וגרעין ארוך (לא מתייחסת למלא).
ההבדל המרכזי ביניהם (פרט לגודל) הוא כמות העמילן. בקצר (סושי וארבוריו לדוג') יש כמות עמילן גבוהה ובארוכים (בסמטי ויסמין לדוג') יש מעט מאוד. בארץ אנחנו אוהבים את הארוכים כי אנחנו מעדיפים את האורז שלנו יבש, מופרד ולא דביק.
הבסמטי נחשב לאחד המובחרים בזני האורז מכמה סיבות. ראשית, יש לו ניחוח וטעם ייחודיים (ומכאן שמו – בסמטי). לאחר בישול הגרעינים נשארים מופרדים, עדינים וארוכים. הוא גם נודע כבריא יותר ביחס לסוגי אורז אחרים בעיקר בשל ערך קלורי נמוך יחסית ומדד גליקמי בינוני (פירוק איטי בעיכול).
אגב – אין דבר כזה אורז פרסי, זו המצאה שלנו בישראל לאורז ארוך לבן אז אל תנסו לבקש בחו"ל כי סתם תצאו מוזרים.
ועכשיו למהות – למה קיימים פערי מחיר מהותיים באורז ואיפה הפייק? (טיפה חופר אבל עושה סדר).
אורז הוא מוצר מיובא. ככזה יש לו רמות שונות של איכות.
גידולי זנים מסוימים הם רגישים, דורשים איזורים ספציפיים, חומרים ייחודיים ועונות קבועות. יש מגדלים שעושים שימוש רב בחומרי הדברה על מנת להעלות את התפוקה. מדינת ישראל כמעט ואינה בודקת את האורז הנכנס בשעריה, מה שמשאיר את האחריות ליבואן.
עכשיו תחזיקו חזק – זהירות אורז מזויף.
אם לדוגמא קניתי אורז בסמטי של חברת X, ייתכן שרק 50% מהאורז במוצר הוא בסמטי והשאר אורז מזן פשוט יותר שזול וקל יותר לחקלאי לגדל. היבואן קונה את האורז במחיר זול וסומך על היצרן שמצהיר כי מדובר באורז בסמטי. ישנן חברות המעבירות את האורז בדיקת אותנטיות (DNA) על מנת לוודא כי אכן מדובר במוצר שאינו מזוייף. איכות האורז גבוהה יותר ככל שיש יותר מן המוצר המקורי בשקית.
מוצר איכותי עולה יותר מאחר שהוא עובר בדיקות מעבדה לבדיקת אותנטיות, בדיקות בטיחות למוצר ובדיקות לשלילת חומרי הדברה. אלו בדיקות חיוניות מאחר שאורז לא גדל בארץ ואין כל ערובה לתהליך הגידול שלו או לרמת האותנטיות שלו. בפונג'אב (פקיסטן) לדוגמא, נהגו מגדלי האורז במשך שנים להשתמש בתשעה סוגים שונים של חומרי הדברה.
אז מה עושים? איך נדע מה איכותי?
באופן אישי אני קונה אורז רק ממותגים שאני יודעת בוודאות כי האורז אותו הם מייבאים עובר את כל הבדיקות הנדרשות. לא הייתי קונה אורז במחיר זול או כזה שלא ברור לי מי מפיץ אותו ומי עומד מאחוריו. במקרים כאלו יש סבירות גבוהה לזיוף.
אני יודעת שיש תמיד בקשות להמלצה על מותג ספציפי אז הנה בבקשה… במטבח שלי תמצאו אורז של סוגת כי אני מכירה באופן אישי את מערך האיכות בחברה ויודעת כי הוא מהטובים ביותר. (גילוי נאות – ייעצתי בעבר לחברת סוגת, כמובן שאיני מקבלת כל תגמול בעד פוסט זה או אחר).