גבינה – צהובה?

גבינה צהובה – למה בעצם? מה צהוב בה?
נתחיל בזה שמדובר במונח גרמני למהדרין (gelber kaese). בארץ עשו שימוש בתרגום המילולי על מנת להבחין בין גבינה לבנה לבין גבינה קשה וחצי קשה.
באירופה עד המאה ה17 הפרות היו אוכלות עשב מצהיב הכולל בתוכו כמויות גדולות של הפיגמנט בטא קרוטן. פיגמנט זה גורם לצבע הצהוב בגבינה. אך אז למדו החקלאים כיצד להפריד את השומן מהגבינה כדי לייצר חמאה וכתוצאה מכך הפכו הגבינות דלות יותר בשומן.
הצרה הייתה שעם איבוד השומן אבד גם הצבע כי מסתבר שבטא קרוטן מתמוסס בשומן. על מנת לשכנע את הצרכנים שהם עדיין צורכים גבינות איכות מלאות שומן החלו להוסיף להם צבע טבעי באופן מלאכותי.
וקדימה לארץ – הגבינה הצהובה שלנו דומה באופייה לגבינת הגאודה והאדם ההולנדיות. אלו מקבלות תוספת צבע על מנת להיות "צהובות". גם ה"צהובה" שלנו נצבעת בצהוב. השאלה היא רק כיצד צובעים?
הדרך המקובלת והטובה ביותר היא פשוט להשיב לגבינה את הפיגמנט שאבד עם השנים, הבטא קרוטן, באופן מלאכותי, זו תוספת טבעית ואין כל הגבלה בתוספת זו.
דרך אחרת היא בהוספת אנאטו, פיגמנט טבעי המופק מעץ הסקויה ונותן גם הוא צבע צהוב.
עד כאן – נהדר, לא תמיד צריך להפחיד, לפעמים גבינה צהובה היא רק גבינה צהובה. היא גם מקור נהדר לסידן וחלבון.
אז איפה הטוויסט אתם שואלים? סתם קראנו עד כאן?
קדימה לחומרים משמרים ורכיבי חלב עם שומן צמחי.
– כיום יש על המדף מוצרים המתחזים לגבינה אלו מכילים רכיבי חלב, שומן צמחי וחומרים משמרים. מיותר לציין שהשומן הצמחי הוא לעיתים שומן דקלים הנחשב למאוד לא בריא. מאוד ממליצה לא לצרוך מוצרים אלו.
ולגבי גבינות עם חומרים משמרים באופן כללי:
היום פשוט אין סיבה לקנות. גבינה עם חומר משמר (פוטסיום סורבט), מומלצת לצריכה עד 10 ימים מפתיחה. לעומתה גבינה אין בכלל חומר משמר, ניתן לצרוך עד 7 ימים מפתיחה. זאת בזכות פיתוחים טכנולוגיים בתחום האריזות.
עובש בגבינות – לעובש בגבינה צהובה יש פוטנציאל רעילות, זו לא גבינת עובש. גם לא הייתי ממליצה להפריד את החלק עם העובש ולאכול את השאר כי עובש יכול להפריש רעלנים ולייצר קלקול כימי (פוסט נפרד). בקיצור – עובש, זורקים.
התייבשות גבינה במקרר (בדרך כלל בקצוות) – שום בעיה לאכול, יובש אינו עובש.
עתה להצעות ייעול נוספות:
קניית גבינות במעדנייה – קחו בחשבון שמוצר שנקנה במעדניה לא יחזיק כמו מוצר סגור שקניתם מהמדף בסופר. במעדניה המוצר נפתח, נשאר פתוח כמה ימים – אמנם במקרר אך חשוף למגוון זיהומים. אם אתם לא צרכנים גדולים של גבנ"צ לא הייתי קונה במעדניה-או שהייתי קונה כמויות קטנות שלא יתקלקל.
– אם אתם צרכנים של הגבינה המגורדת ואתם מתבאסים שהיא מתמלאת בעובש די מהר- תקפיאו ותפשירו לכם כמות קטנה בכל פעם.
עץ הוא חומר גרוע לקרש חיתוך
עגבניה מפרישה גז אתילן ולכן לא כדאי לאחסנה ליד מלפפון
סוכר ומלח יכולים לשמש כחומרים משמרים