הריקול של שטראוס – סלמונלה בשוקולד

הריקול של שטראוס 😱😱😱 (בדרך כלל אני מחפשת כותרת מושכת – היום נראה שאני קלאס ב0 מאמץ).

בואו נתחיל בלהרגיע, גם אם צרכתם שוקולד מפסי הייצור המדוברים סביר שלא יקרה לכם שום דבר. מלבד זאת חשוב לזכור שסלמונלה קיימת בהרבה מאוד מוצרים (בדו"ח שיצא ב2018 לדוגמא נמצא שכ31% מהלולים במדינת ישראל נגועים בסלמונלה – לכן לא כדאי לאכול בארץ ביצים טריות).

לאוכלוסיה בריאה שאינה בסיכון מדובר לרוב בזיהום לא נעים לתקופה קצרה – אם נדבקתם הכי חשוב לשתות הרבה מים. אוכלוסיית סיכון (תינוקות, מבוגרים מעל 60 ובעלי מערכת חיסונית מוחלשת אכן עלולים לפתח סיבוכים רציניים.

עכשיו – בואו נדבר על שוקולד (חפיסות) שכבר קנינו, אין סיבה לזרוק – אפייה של השוקולד ב70 מע' תשמיד את החיידק לחלוטין. בדיוק כמו עם ביצים, אפשר להכין עוגות, עוגיות, וכל דבר – אין שום סיבה לזרוק. אם קניתם מוצרים אחרים תקבלו עבורם זיכוי מלא ברשתות המזון.

מאיפה צצה סלמונלה בשוקולד? אז מסתבר שבאירופה בעת אחרונה היו יותר מ150 מקרי ריקול על שוקולד (גם אצלנו היה בקינדר לפני שבועיים). הזיהום מגיע כנראה מפולי הקקאו שמקורם במערב אפריקה ולאחר קצירתם נמצאים בחוות לייבוש על הקרקע זמן רב שם יש הזדמנויות רבות לחיידק למצוא את דרכו אל הפולים.

עכשיו אחרי שנרגענו, בואו נדבר על ריקול, או בעברית – החזרה יזומה. מדובר באירוע קצה בו מחוייב היצרן או היבואן במקרה של סכנה מיידית לבריאות הציבור.

אירוע כזה (ריקול בסלמונלה) קורה בעקבות בדיקת מעבדה למציאת חיידקים במוצר.

בדיקה כזו תבוצע או על ידי משרד הבריאות (לאור תלונה או בדיקה מדגמית של מוצרים אחת לתקופה) או על ידי מערך איכות רציני של חברה באופן שיטתי.

תחזיקו חזק – היצרן לא מחויב לבצע בדיקה כזו למזון שהוא מייצר, הוא עושה זאת מתוך מחויבות לבריאות הצרכן שלו או מתוך דרישת לקוח משמעותי.

עכשיו לדעה קצת לא פופולארית.

זיהומים במזון תמיד היו ויהיו – השאלה האם מגלים אותם וכיצד מטפלים בהם.

שאלו את עצמכם מדוע רוב הריקולים מפורסמים בעיקר במוצרים של חברות גדולות?

אחת הסברות היא שחברה שבודקת את עצמה בצורה רצינית תמצא ליקויים מדי פעם, מי שלא בודק את עצמו לא ימצא לעולם. (אולי במקרה ימצא בדגימה של משרד הבריאות).

לחברת שטראוס יש מערך איכות רציני ומתקדם שדואג לבדיקות קבועות לכלל המוצרים תחתיו וזו אחת הסיבות בגינה התגלה הזיהום. הם גם עבדו על פי הנוהל וברגע שקיבלו תוצאות מוחלטות (לאחר בדיקה סופית, לא בדיקה ראשונית) דיווחו בזמן וידעו לדווח בדיוק באילו מוצרים מדובר ומאילו פסי ייצור.

בסך הכל התנהלות אחראית ונבונה של חברה.

הלקח שלי ממקרה כזה הוא הפוך. האמון שלי בחברת שטראוס מתחזק בעקבות מקרה כזה ולא נפגע. החשש שלי הוא מהזיהומים עליהם לא מספרים לי, מהיצרנים שלא בודקים בכלל ולא מאלו שבודקים ומוצאים.

כמובן שאין לי שום אינטרס לדבר בזכות חברת שטראוס, הם אפילו סירבו להעסיק אותי אי אז בעבר הרחוק😉.

מקווה שהועלתי וחידשתי.

לקרמבו בבבריטניה קראו בעבר "ניגר"
שום כתוש יעיל מאוד בנטרול חיידקים
סוכר ומלח יכולים לשמש כחומרים משמרים