מרגרינה, נזק קטן או פרי השטן?

בריחה מהתנצלות שניה לפני – יאמרו המצקצקים, מה??? מרגרינה??? בשום אופן ופנים… ואותם אני שואלת… יש פתי בר בבית? יש שוקולד השחר? ממרח לוטוס? יופי אז גם אתם אוכלים תערובות שמנים צמחיים- בואו נתקדם.

אז מה זו מרגרינה? המילה עצמה באה מיוונית ומשמעותה פנינה (בגלל הדמיון המולקולרי). בגדול זה תחליב מים בשומן צמחי או אם תרצו – שומן רווי סינטטי (החלטתי להמנע הפעם מבליעת ראש מוגזמת). על מנת שמרגרינה תקרא מרגרינה עליה להכיל 80% שומן. מזולה לדוגמא מכילה 79% ולכן לא נקראת בשם הכה מביך – מרגרינה.

למרות שאני לא צורכת בדרך כלל (אני דואגת לציין את זה המון כפי שתשימו לב) החלטתי לדגום עבור העמוד (לא כולל מבחן טעימה). אצלנו במכולת יש 4 סוגי "מרגרינות".

בלו בנד צהוב – מרגרינה רגילה בתוספת ויטמין A וD – 4.5 ש"ח בשופרסל אונליין.

מזולה צהובה, המקבילה לבלו בנד – מרגרינה המורכבת מ26.7% שמן קנולה וכל השאר כמו הבלו בנד הצהובה. 6.5 ש"ח בשופרסל אונליין.

מחמאה של בלו בנד – אותה מרגרינה (אותם ערכים) בטעם חמאה (חומרי טעם) ועוד טיפה מלח (80 מיליגרם) ותוספת ויטמינים. 4.8 ש"ח בשופרסל אונליין.

מזולה בטעם חמאה (מקבילה למחמאה) – מרגרינה המורכבת מ26.7% שמן קנולה (בכדי להוריד את כמות השומן הרווי) וכל השאר כמו המחמאה (ללא ויטמינים). 6.8 ש"ח בשופרסל.

עכשיו מה משותף לכולן? שנכון להיום הן מיוצרים כולם על ידי אותו יצרן יווני (אפפילד) באותו המפעל ומיובאים כולם על ידי דיפלומט לארץ.

למה זה מעניין? (חוץ מזה שעכשיו טרנד לרדת על דיפלומט, נשבעת שיצא במקרה) כי מזולה עולה 50% יותר מבלו בנד ונתפסת כמותג איכותי יותר. בפועל מדובר במותג שמיוצר באותו המפעל ורוב מרכיביו מאוד דומים. לא רואה סיבה בעולם שיעלה 50% יותר רק בגלל הבדל של 26% שמן קנולה (שגם הוא לא בדיוק שמן בריא, בסוף מדובר בשמן מזוכך).

עוד דבר. יש מזולה למריחה (מגיעה בקופסה) ועולה כ10 שקלים. שימו לב ששם אין בכלל שמן קנולה ויש הרבה יותר נתרן (כי היא מיועדת גם למריחה).

ניפוץ מיתוסים קצר – מרגרינה היא לא דבר בריא ובהחלט עדיף להמנע ממנו (לדוגמא לא הייתי מדמיינת למרוח מרגרינה על לחם). מדובר בשומן רווי שהגוף מתקשה לחמצן (להרחבה בנושא חזרו לפוסט בנושא שמן).

עם זאת, מכאן ועד השמועות שיצאו עליה המרחק גדול.

שומן טרנס – היה קיים במרגרינה בעבר אבל היום כבר כמעט לא קיים במרגרינה (בחמאה, או בסטייק לדוגמא יש יותר).

עוד שמועה היא שמרגרינה דומה בהרכבה המולקולרי לפלסטיק ולכן זה בעצם לאכול פלסטיק. מבלי להכנס להסבר כימי- אלו פשוט שטויות גמורות.

בקיצור – מרגרינה, מגיעה למטבח שלי לעיתים רחוקות מאוד, בעיקר בשימוש בקינוחי פרווה. לא מעיזה למרוח בסנדוויץ אבל לא פוסלת מתכון בגלל זה.

לחוק ה-5 שניות אין באמת תועלת
תפוחי אדמה עדיף לאחסן בחושך
קנולה היא בעצם ראשי תיבות לCanada Low Acid