נקניקיה – המאכל המושמץ בעולם. למה בעצם?

ראשית וידוי – יש לי ילד שהבשר היחיד שהוא מוכן להכניס לפה הוא נקניקיה. אני די בטוחה שמבחינתו אם יש גן עדן זה מה שיגישו שם (עם קטשופ כמובן). אני יודעת שהוא לא היחיד ובסטייה מסוימת של הטבע יש אנשים רבים שמשוכנעים בסתר שנקניקיה בלחמניה זה מאכל האלים (כן עומר, הגיע הזמן שתודה עומר שכטר ).

לטובת הפוסט הנוכחי ניהלתי מספר שיחות עם אנשי מקצוע בכירים שתחום עיסוקם הוא נקניקיות.

עכשיו, בואו, נתחיל מהסוף, גזר זה לא. השאלה היא עד כמה זה מזיק ביחס לדברים אחרים שאנחנו דוחפים ומה יקרה אם הילד (או אנחנו) נאכל 4 נקניקיות בחודש.

אז קדימה – מתחילים בהתחלה. מה זו נקניקיה? בגדול, בשר חיה תחוב בתוך מעי מרוקן של בעל חיים. כנראה בשימוש כבר מתקופת האימפריה הרומית (יעני 2000 שנה של נקניקיות – מעניין אם חילקו נקניקיות לצופים בקולוסיאום).

נקניקיות אפשר לחלק ל2 באופן כללי: נקניקיות בוטיק – אלו עשויות מבשר ומעי אמיתי וללא חומרים מוספים – באלו לא נעסוק היום.

נקניקיות עוף/הודו תעשייתיות – זולות, זמינות, מהירות הכנה – אלו שלנו.

קודם כל צריך להבין שהמטרה העיקרית של הנקניקיה התעשייתית הפשוטה היא להיות זולה. על כן מנסים להשתמש בחומרים פשוטים יחסית על מנת לקבל מוצר זול.

אז מה יש בה? נתחי בשר (עוף/הודו) טחונים, פסטה (משחה גרגירית שעשויה מטחינת שאריות חלקי עוף), ירקות/סויה/עמילנים, צבעי מאכל טבעיים (פפריקה, אבקת סלק), ניטריט (כחומר משמר).

מה אין בה? מקור, כרבולות, רגלי עוף ועוד הפחדות כאלו ששמעתי וראיתי. איך אני יודעת? כי בתהליך השחיטה כל אלו נזרקים עוד לפני הכניסה לאולם הפירוק. מעבר לזה – זה אסור והמשחטות מפוקחות ונדגמות פעמים רבות (בגלל רגישות המוצר). הכי מגעיל (וזה אכן די מגעיל אבל לא מזיק) זה סחוס ואולי מעט שאריות עצם טחונות (רק בגלל שהמכונה לא הצליחה לקלף את הבשר מהעצם באופן מיטבי). אותה פסטת בשר יכולה להוות עד 20% מהרכב הנקניקיה והשאר עשוי מנתחים טחונים.

ניטריט הנתרן (נתרן חניקתי E250) – חומר משמר וצובע בשר, רעיל לאדם בכמות של 4-5 גרם אבל לא מזיק בכמויות קטנות ולכן הכמות המותרת לשימוש בו מוגבלת ביותר (בארץ מותרת מחצית מהכמות המותרת בארה"ב) והיצרנים נמנעים מהגעה לכמות המותרת. שמו גם נקשר במחקרים מסוימים עם גרימת סרטן אבל לא ראיתי את המחקרים. מאוד ממליצה לקרוא כתבונת של מכון ויצמן בנושא שמכניסה לפרופורציה ומקטינה את השד. https://chemcenter.weizmann.ac.il/?CategoryID=378…

החזקתם עד כאן? קדימה – מסכמים.

בקטגוריית כיסוח המיתוסים – אין ואין סיכוי שבנקניקיות שקניתם יש נוצות, מקור, ציפורניים, כרבולות, רגליים או אזניים של אנשים (גם זה קראתי). אם ראיתם סרטוני הפחדה כאלו מקורם במשחטות לא מפוקחות במדינות זרות.

בקטגוריית הלא בריא – בעיקר ניטריט הנתרן.

האם לאכול? נגיד כך, בריא זה לא, אבל מזיק כמו שמזיקים הרבה מאכלים אחרים עם חומרים משמרים. לא ממליצה לבסס עליהן תזונה אבל מדי פעם (אחת לחודש) נראה סביר.

אגב – מצאתי שלחברת יחיעם יש נקניקיות ללא חומרים משמרים – לא טעמתי.

בקיצור – לא בריא אבל לא כמו שחשבנו.

פלמוליב הוא חיבור של פאלם ואוליב. משמנים אלו היו מכינים נוזל ניקוי בעבר.
סוכר ומלח יכולים לשמש כחומרים משמרים
עץ הוא חומר גרוע לקרש חיתוך