שבו, קחו כוס מים – הנה אני מסבירה.
בואו נתחיל מהקונספציה המוכרת – מים מינרלים בריאים יותר. אז זה ממש לא בהכרח נכון… התפיסה המקובלת הזו מקורה בעיקר בשיווק ופרסום של חברות המים המינרלים.
אז מה ההבדל בין מים מינרליים למי ברז?
נתחיל במים מינרלים כי זה יותר פשוט. מקור המים המינרלים קבוע (שאיבה ממעיין אחד) ולכן ההרכב המינרלי כמעט ולא משתנה, המים מכילים סוגים שונים של מינרלים, ביניהם מגנזיום, סידן ואשלגן, אשר בכמות מסוימת מועילים לחיזוק ובנין הגוף.
עם זאת צריך לזכור שגם המעיין חשוף לזיהומי מים ולכן מנוטר באופן קבוע.
הבעיה העיקרית בשימוש במים מינרליים היא האחסון במיכלי פלסטיק ומיכלי המים עצמם.
מיכלי פלסטיק עלולים לשחרר חלקיקי מיקרופלסטיק למים, בעיקר בחשיפה לשמש אך לא רק אז. יש גם מחקרים המדברים על פליטת חומרים רעילים אחרים מהפלסטיק למים.
גם מתקן המים עצמו, אם לא עובר ניקוי תדיר, חשוף לזיהומים ולכלוך.
ומה לגבי מי ברז?
אלו מגיעים ממקורות שונים, התפלה, מי תהום (אקויפרים) ועיליים (מאגרים ונהרות). הרכב המים משתנה ממקום למקום. למי הברז מוספים חומרים שונים שמטרתם לנטרל פעילות חיידקית ומזהמת במים.
מה מסכן אותנו? כימיקלים, כלורידים (שמשפיעים לא מעט על טעם המים), מתכות מסוגים שונים (אלומיניום למשל). נזק של אלו תלוי בכמות שלהם במים.
יש טענה הגורסת כי תקני המים בישראל אינם מחמירים מספיק ומאפשרים ללא מעט כימיקלים להמצא במים שלנו.
יש גם יוני סידן ומגנזיום – אלו לא מסוכנים (אלא מועילים) אבל יוצרים את האבנית שהורסת לנו קומקומים ומגהצים כבר עשרות שנים.
בגלל כל אלו עוברים מי הברז במאגרים בדיקות רבות הנועדות להבטיח את איכות המים.
בדיקה כימית – לקביעת רכוזים של חומרים מסוכנים כמו כספית לדוגמא.
בדיקה פיסיקלית – בדיקה אסטטית, טעם וריח, מידת עכירות.
בדיקה מיקרוביאלית – כמות החיידקים הנמצאת במים.
רק לאחר כל הבדיקות הללו המים נמצאים כראויים לשתיה ונשלחים לברזים שלנו.
טעם המים והרכבם משתנה מאוד ממקום למקום (לא מעט בזכות הכלוריד במים). אפילו בין שכונה לשכונה. לכן, אנשים נמנעים מהשימוש במי ברז ומעדיפים מים מינרלים.
אני לדוגמא איני ירושלמית אבל כשאני שותה שם מי ברז אני ממש מבינה את המרד הגדול. כי וואלה למים יש טעם רע ובזמן המצור על ירושלים הרומאים לא אפשרו כניסה של מים מינרלים והאזרחים מאוד כעסו, יצאו למרד ואת הסוף אתם מכירים (ע"ע תשעה באב)
איפה הבעיה העיקרית במי ברז? כל הבדיקות למים נעשות במאגרים אבל אף אחד לא אחראי על מצב הצנרת הביתית שלכם (חוץ ממכם). צנרת ישנה יכולה להשפיע מאוד על איכות המים.
ויש גם מים מסוננים (כל הפילטרים למיניהם) שמסננים ומפלטרים ברמות משתנות, בעיקר את המוצקים במים ולעיתים מיטיבים עם טעם המים. גם שם חשוב מאוד להחליף ולטפל. שימוש באלו חיוני בבתים בהם רמת הכימיקלים במים גבוהה מהסביר.
אז מה המסקנות שלי?
1. אם מי הברז שלכם לא מגעילים (מבחינת טעם ועכירות) אין סיבה לא לשתות מהם. אם הצנרת ישנה שווה לבדוק את איכות המים בברז (אם מאוד מעניין אתכם לעשות זאת מוזמנים ליצור קשר בפרטי ואסביר יותר).
2. אם אתם עושים שימוש במים מינרלים עשו טובה לעצמכם ואל תאחסנו מיכלים בשמש ובכלל עדיף לא לאחסן בחוץ בקיץ שלנו. זה הרבה יותר גרוע מלשתות מי ברז וכך יצא שכרכם בהפסדכם.
3. נקו את מערכות המים שלכם. לכל חברה יש ערכת ניקוי שאפשר להזמין על מנת לנקות את המתקנים. הם לא תמיד מספרים לכם על זה אבל זה לגמרי קיים.
4. נקו והחליפו פילטרים ומסננים.
5. הכי חשוב – תשתו המון…